Française Nederlands English Deutsch

Copyrigt: Nelly van Ledden Hulsebosch                                                                                                                                                            Webdesign: Bekijx

Aquarelle | Aquarel | Water-couleur | Aquarell

De verf bestaat vrijwel alleen uit zuivere pigmenten vermengd met arabische gom als een bindmiddel dat zorgt voor de vervloeiing van de pigmentdeeltjes in het water om het vlokken (floculeren) te voorkomen, en glycerine of een ander wateraantrekkend middel voor een betere bevochtiging. Vaak wordt aquarelverf "transparant" genoemd, waarbij een tegenstelling tot het dekkende plakkaatverf gemaakt wordt. Kenmerkend voor de zuivere aquareltechniek is echter dat er zich geen echte verffilm vormt; normaliter wordt het bindmiddel volledig door het papier geabsorbeerd en de gom dient in dat geval niet eens voor de hechting van de pigmentdeeltjes aan het papier — zonder bindmiddel zou die in feite zelfs veel sterker zijn en er wordt daarom veel gom gebruikt om het verwassen ofwel "verstrijken" van het pigment mogelijk te blijven houden: het voorkomt dat de pigmentkorrels te diep in de papiervezel dringen.[1] Er ontstaat dus geen transparante verffilm zoals bij het glacis in de olieverftechniek, waarbij het licht als door gekleurd glas gebroken wordt: de illusie van transparantie wordt bij aquarel veroorzaakt door het feit dat het onbedekte witte papier direct tussen de opliggende pigmentdeeltjes zichtbaar is. De meeste aquarelschilders gebruiken dan ook geen wit. Het wit in een aquarel bestaat simpelweg uit het onbeschilderde papier. Sommigen gebruiken maskeervloeistof op basis van latex om gedeelten van hun schilderij af te dekken, zodat die tijdens het werk wit blijven. Anderen gebruiken dekkende witte verf om accenten aan te brengen, maar daar moet spaarzaam mee worden omgegaan, wil het typische aquareleffect niet verdwijnen.


Bijna alle in de schilderkunst gebruikelijke pigmenten kunnen in de bereiding van aquarelverf toegepast worden: het bindmiddel gaat er geen ongewenste reacties mee aan. De sterk dekkende kracht die sommige pigmenten bezitten is voor de aquareltechniek irrelevant; ook bijzonder doorzichtige pigmenten hebben op zich geen meerwaarde omdat er bij het schilderen meestal toch geen echte verffilm ontstaat. Zulke "glacerende" pigmenten hebben echter wel vaak een groot kleurend vermogen wat een nuttige eigenschap is bij de aquareltechniek omdat ze de papiervezel een verzadigde kleur kunnen geven.